Verslag NHPS Keuringsdagen 9 en 10 augustus 2019

NHPS zit nog steeds in de lift

De Oostenrijkse juryleden van het HPT waren vol lof over de kwaliteit van de paarden op de keuringsdagen bij manege de Zilfia’s Hoeve in Houten. Fokleider Hannes Neuner bespeurde een nog steeds stijgende lijn. Ook het talrijke publiek, de vele fokkers en de goede sfeer geven volgens hem aan, dat het NHPS een gezond stamboek is.
Neuner was samen met Robert Mair en Romed Posch ingevlogen om de jurering ter hand te nemen, daarbij terzijde gestaan door Wim Grevers en Jan Oonk en op zaterdag ook door de aspirant-juryleden Linda Peeters en Gijsbert Bouw. Beide dagen werd binnen in de grote rijhal gekeurd, wat gezien de regen en de wind een heel goede keuze bleek.

Vrijdag 9 augustus

Vrijdag waren er mooie, goed gevulde jeugdrubrieken, waarbij bij de 3-jarigen één merrie werd aangewezen voor de Elitekeuring in Ebbs. Deze Anne-Marie van Steenbergen van de familie Van der Es, V. Steuermann, M. Anne-Do van Steenbergen, behaalde een puntenscore van 7,9, waarmee ze in principe elite wordt, mits ze in september zich in Ebbs presenteert en daar vormbehoud toont, èn binnen een paar jaar de Leistungsprüfung met goed gevolg aflegt. Anne-Marie werd door de jury omschreven als een fijne, lichte merrie met een prachtig hoofd, mooi oog. Een kleine bemerking op de hals en de kracht in beweging uit de achterhand, kon niet verhinderen dat ze zich in het rondstappen van haar beste kant, correct en tactmatig, liet zien en de punten voor elite verdiende.
Reservekampioen bij de driejarigen werd Favory (Stainz x PE Favora) van Wim Oolman, die een mooie 7,7 mocht noteren. Een zeer charmante merrie met een prachtig hoofd, mooie ogen en een schitterende schoft met bovenlijn. Ze is voor iets nauw.

De tweejarigen kenden een mooi kopnummer in Fionda (Winterzauber x PL Fallona), eveneens van de familie Van der Es. Het is een merrie met veel uitstraling, een verjongende hals, mooie schoft en goede overgangen. De beweging mocht nog iets meer uit de achterhand komen. Zij werd gevolgd door de charmante Gulietta (Sterndal x E Gisana) van Bob Schouten. Gulietta heeft een mooie lange schoft en verjongende hals. Ze is nog iets overbouwd en haar achterbenen mochten iets droger. Overigens is ze lichtvoetig en heeft fijn beenwerk.

Bij de flinke groep jaarlingen ging Jessy van de Edelweiss op kop. Het is een dochter van Warus en de elitemerrie Jessica en behoort toe aan Hans van den Berg: mooi gesloten en met mooie overgangen, een verjongende hals, mooi hoofd en goede schoft. De uitstekende bewegingen gaven hier de doorslag en daardoor liep Lyvana (Warus x Lilly van de Edelweis) van Diana Rezel als 2e in deze rubriek: veel uitstraling, een mooi hoofd met fraai oog, ook hier een verjongende hals. De schoft kon nog iets meer uitkomen. Ze bewoog correct.
Bij het jeugdkampioenschap ging het er spannend aan toe. Uiteindelijk trok de driejarige Anne-Marie van Steenbergen aan het langste eind en ging er met de titel vandoor. Ook een mooie sjerp en standaard waren er voor de reservekampioen en dat werd de 1-jarige Jessy van de Edelweiss.

Aan het eind van de (lange) middag konden we nog genieten van een mooie aangespannen proef in het kader van de Leistungsprüfungen. Ton Verschoor heeft vorig jaar zijn merrie al onder het zadel de proef laten lopen en nu spande hij, samen met zijn grooms, Safiera (V. Nostalgie, PL Sonate) in. Jurylid Remmy Bron gaf een duidelijke, positieve toelichting en sprak de complimenten uit aan het ‘team Verschoor’. Een knappe prestatie, beloond met een totaalscore van 7,02 en dat betekent zeer goed.

Zaterdag 10 augustus

Zaterdag begonnen we met 2 groepen van 6 hengstveulens en 2 groepen merrieveulens, 15 stuks totaal. Over het algemeen leuke tot heel mooie veulens. Bij de hengsten gaf de jury aan speciaal gelet te hebben op het beenwerk.
De beste drie van zowel hengst- als merrieveulens kregen een fokkerspremie, deels gesponsord, deels door het NHPS betaald als aanmoediging om te fokken en met de veulens op de keuring te komen.
Er werd nog 1 extra fokkerspremie uitgeloot, die naar Gijsbert Bouw ging, één van de grotere inzenders.

De beste 3 hengstveulens waren: Shivan van de Edelweiss (Shifu x L Mandela) van Hans van den Berg, gevolgd door Aurin van ’t Leestenschhof van Frank Smeltink (Alpenschnee x Viana) en Watch Me van de Zuidhoeve (Wesir x Catell van ’t Jansveld) van Wesley Heijink.
Het kampioenhengstveulen Shivan werd omschreven als een imponerend veulen, groot, lichtgebouwd met mooie kleur. De hals zou nog iets lichter mogen. Een type, zoals de jury dat graag ziet met droog en correct beenwerk. Ook van Aurin was de jury onder de indruk: nog zeer jong, maar al groot, fijn, met een mooie schouder, een iets diep aangezette hals en goede bewegingen. De onderbreng is goed, als zou de achterhand nog een fractie langer mogen zijn. Watch Me tenslotte is een veulen met fijn beenwerk, goede bewegingen, een mooie kleur en dito maat, de achterbenen staan iets koehakkig. De jury wil deze 3 veulens graag op de hengstenkeuring terugzien om te kijken hoe ze zich ontwikkelen. Het lijken nu veulens met toekomst, die ook in Tirol met de betere zouden meekunnen.
In de eindring van de hengstveulens liepen ook nog mee: Novey van Seadrift van Nico van der Zee, Maxxis van ’t Jentink van Jan Oonk en Aviemore van de Achterduijst van Gijsbert Bouw.

Ook bij de merrieveulens een eindring met prachtige veulens. Kampioen werd Hasna van de Doeze Hoeve (Alpenschnee x Hannah van de Doeze Hoeve) van Frans Doeze Jager. Een veulen met een zeer mooi hoofd, een extreme schoft, fijn van beenwerk en mooi van kleur.
Reservekampioen werd Calissa van Brokert (Warus x Casillasa) van Wim Grevers. Een mooi totaalplaatje, fijn beenwerk, een mooie hals. De achterhand mocht iets langer, maar de stap was goed.
De 3e op tal en hiermee ook goed voor één van de fokkerspremies was Marit van de Overweg (Sterngold x Madam-Madrid) van Jan-Willem van Dijk. Een jong veulen met een mooie maat, een lichte hals en mooie voorhand. Ze is nog iets overbouwd, haar bewegingen zijn goed.
In de eindring liepen ook A-Queen van ’t Jentink van Jan Oonk, Anne-Mar van Steenbergen van de familie Van der Es en Alouette Abby van de Schotenshoeve van de familie Schoterman en Van den Berg.

                                                                                                                                                                   Copyright foto: NHPS

Voor alle veulens en alle kopnummers per rubriek was er een zak(je) voer, beschikbaar gesteld door de hoofdsponsor Horsefood the Best.

Net vóór het bekendmaken van de beste merrieveulens, werd een moment ingeruimd voor een dankwoord van het HPT aan het adres van Hetty Doeze Jager, onze oud-voorzitter.
Hierover in een apart artikel op de site een verslag.

Na de middagpauze werd begonnen met het meten en tonen op de harde bodem van de paarden die later in hun rubriek werden aangeboden voor na-beoordeling of voor stamboek-opname. Bij de na-beoordeling werd van de meesten het eerder behaalde puntenaantal niet gewijzigd, maar een punt extra werd toegekend aan Olympia van Hans van den Berg (van 7,5 naar 7,6) en aan Hannah van de Doeze Hoeve van Frans Doeze Jager (van 7,4 naar 7,5+).

Terug in de hoofdring begonnen we met de merries met veulen van 5 jaar en ouder.
Hier liepen 2 keuringstoppers op de beide eerste plaatsen, de een een bekende verschijning op de NHPS keuringen, de ander een bekende merrie uit Tirol. De jury gaf aan, dat er weinig verschil was tussen de beide merries, die allebei 11 jaar zijn.
Op kop werd geplaatst Mandela (Novembernebel x P Maruna) van Wilna Damkot. Een prachtige verschijning, ruim gebouwd, charmant, met goede bewegingen. Ze heeft een mooie maat en liep bij de laatste Wereldtentoonstelling in de voorste geledingen. De middenhand begint iets te zakken. De merrie heeft een hoog wit been, maar ondanks die handicap zette de jury haar toch op het hoogste treetje.
Goede tweede en dus ook doorverwezen naar de kampioensring Lilly van de Edelweiss (Wallenstein x E Levana) van Diana Rezel. Een lichtgebouwde merrie met een mooie hals. In de middenhand is ze iets verzonken, maar ze oogt nog steeds zeer jeugdig en in beweging is ze een topper.

De 2e rubriek, de 4-jarige merries met veulen, werd aangevoerd door Valina (Sternwächter x E Valerie) van de familie Van der Es. Uitstekend gepresenteerd, met een mooi oog, een verjongende hals en lange schoft en fijn beenwerk, dat nog iets correcter mag worden gebruikt.
Goede tweede hier Viana (Washington x L Viona) van Frank Smeltink. Ook een sympathieke merrie, lichtgebouwd, met een mooie kleur. Haar achterhand helt iets en daardoor is de aansluiting met de middenhand wat minder mooi. Ze heeft een jeugdige uitstraling.
Beide merries kwamen later terug voor het kampioenschap.

Tot slot de merries zonder veulen.

Een rubriek mooie merries, met een hele charmante merrie op kop: Lenthe-Lorén van de Smidshof (Anthony van de Wortel x Larida) van Ella Willemsen-van Eerde. Ze behaalde hier verdiend de eerste plaats met haar mooie presentatie, prachtige hoofd, fijne en lichte beenwerk. De heer Neuner betoonde dat het jammer is dat zo’n mooie merrie geen veulen heeft.
Rubrieksreservekampioen werd Revanell (Adrin x E Rusola) van Hans van den Berg. Een ruimgebouwde merrie met een uitstekende stap en veel uitstraling. Een merrie met toekomst.

De strijd om het kampioenschap leverde nog genoeg overleg in het jurycorps op, omdat de merries dicht bij elkaar zaten, maar uiteindelijk was de keuze unaniem en werd tot kampioen uitgeroepen Mandela van Wilna Damkot en als reservekampioen Lenthe-Lorén van de Smidshof. Met het Wilhelmus voor alle kampioenen en reservekampioenen werd de keuring besloten.

Het NHPS kan terugkijken op twee prachtige dagen. Er waren veel paarden (slechts 2 afmeldingen!), er was veel publiek en de jury was vol lof over zowel de kwaliteit van de paarden, als de manier waarop ze klaargemaakt waren en gepresenteerd werden.
De jury heeft ook nog bekend gemaakt welke Haflingers, die voor selectie voor de Wereld Tentoonstelling waren opgegeven, door de jury zijn geselecteerd.
Voor de rubriekskampioenen en reservekampioenen was er een mooie sjerp en voor de jeugd-, hengstveulen-, merrieveulen- en dagkampioen en -reservekampioen een prachtige standaard èn een sjerp in de nationale kleuren.