Verslag NHPS Jubileumkeuring 10 en 11 augustus 2018 van voorzitter Hetty Doeze Jager

Beste Haflingervrienden,

De jubileumkeuring ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van het NHPS vond plaats op 10 en 11 augustus 2018. Opnieuw 2 prachtige dagen op het terrein van de gerenoveerde manege de Zilfia’s Hoeve in Houten; centraal gelegen en gemakkelijk bereikbaar voor deelnemers en belangstellenden.
Namens het NHPS-team wil ik iedereen bedanken die meegewerkt heeft om deze dagen tot een groot succes te maken.

Na de snikhete zomerdagen van de afgelopen weken, troffen wij het bijzonder goed met de weersomstandigheden. Circa 22 graden of iets daarboven en wel een straffe wind op de vrijdag. ’s Nachts legde de jurytent het loodje.
Op zaterdag was het precies het juiste weertype, dat je wenst op een keuring.

84 Haflingers stonden ingeschreven. Na de meting op het harde vond de stamboekopname plaats. Dit jaar verwelkomden wij een nieuw jurylid uit Tirol, de heer Thomas Kirschner. Ook Robert Mair gaf weer acte de présence. De heren uit Oostenrijk en onze eigen juryleden Wim Grevers en Jan Oonk jureerden samen. Helaas was de heer Hannes Neuner verhinderd. Ook vier aspirant-juryleden uit onze gelederen en de heer Gasseling jureerden mee, de laatste als stagiair op verzoek van het Friese stamboek.

Op vrijdag na de stamboekopnames en de keuring en plaatsing van de 3- en de 2-jarigen werden de jaarling Haflingers gekeurd en geplaatst.
Na afloop van de keuring werden door mevrouw Remy Bron en de heer Robert Mair de Leistungsprüfungen afgenomen voor Haflingers onder het zadel en voor de menwagen.

Twee paarden legden alleen de proef onder het zadel af en twee deelnemers de complete proef.
Voor de zadelproef slaagden alle deelnemers, de menproef werd door één deelnemer gehaald. Sjraar Peeters behaalde een topresultaat met de pas 3-jarige Roxy van de Kievit door de complete proef met de score van 8,28 af te leggen: dat betekent de beoordeling “ausgezeichnet” (uitstekend). Een score, die zelden of nooit eerder is behaald!

Op zaterdag werden 13 hengst- en 21 merrieveulens getoond en beoordeeld. In de middagpauze presenteerden de dames Mariska Krowinkel en Annemarie Peters als showprogramma een prachtige pas de deux, ter ere van ons 5-jarig jubileum. Zij lieten zien tot welk hoog niveau Haflingers kunnen presteren. Het was een lust voor het oog. Ook de Oostenrijkse jury was diep onder de indruk.
Een welverdiend applaus voor beide dames en hun paarden!

Na de pauze begon het middagprogramma met twee merries voor de ererubriek, de 18-jarige Ariska van ’t Jentink en de 15-jarige Finesa.
Daarna werd gestart met de volwassen rubrieken, de 4-7 jarige merries en daarna de 8-14 jarigen. Bekijkt u onze website voor de uitslagen en de foto’s van de behaalde resultaten.

Er was beide dagen veel publieke belangstelling en een gezellige en ontspannen sfeer. Tijdens de keuringen en daarbuiten hielpen we elkaar zo nodig en er hebben zich geen calamiteiten voorgedaan.
Al  met al was het een geweldige jubileumkeuring.

Uit naam van het NHPS-team bedank ik nogmaals onze juryleden uit binnen- en buitenland, de sponsoren, de omroep, het secretariaat, de EHBO, de ringmeester, de uitbaters van manege de Zilfia’s Hoeve, alle inzenders, onze leden en belangstellenden.

Hetty Doeze Jager, voorzitter