Deelname NHPS aan Europese Kampioenschappen haflingers Italië

Van 17 t/m 20 september jongstleden vond in het Italiaanse Vermezzo het meest prestigieuze paardensportevenement voor haflingers plaats: de Europese Kampioenschappen. Ruim 250 haflingers uit 9 verschillende Europese landen streden tegen elkaar om de hoogste ereplaatsen in de diverse takken van de paardensport: dressuur, springen, eventing, aangespannen, western, draf- en galoprennen. De hypermoderne faciliteiten van de MVR Pala Show Jumpers, waar met enige regelmaat grote internationale concoursen worden verreden, boden een optimale basis voor al deze disciplines.

Het Nederlands Haflinger Paarden Stamboek (NHPS) vaardigde een drietal amazones en vier haflingers af naar het EK:

  •  Mariska Krowinkel met Aragon van het Dolland (dressuur zware klasse)
  •  Japke Nugter met SHTB Sternwieser Starlight (dressuur midden klasse)
  •  Roos Kuipers met Lemma van Steenbergen (dressuur midden klasse)
  •  Mariska Krowinkel met Mara van het Dolland (dressuur midden klasse)

Het NHPS EK Team stond onder leiding van bondscoach Alie Nugter-Snippe en chef d’équipe Mirranda Brouwers.

Japke Nugter MSc en SHTB Sternwieser Starlight   Japke Nugter met SHTB Sternwieser Starlight

Japke Nugter kwam vrijdagochtend als eerste Nederlandse combinatie aan de start in de klassieke proef met haar 9 jarige ruin SHTB Sternwieser Starlight, nakomeling van de hengst Liz. Straden. Zij zetten in deze zwaar bezette rubriek met 38 deelnemers een zeer solide proef neer, hetgeen resulteerde in een score van 66,2%. Goed voor een fraaie 12de plek. Roos Kuipers kwam met haar 11 jarige merrie Lemma van Steenbergen (v. Ambassador) als tweede Nederlandse combinatie in de ring. Zij zetten tijdens hun EK debuut een nette proef neer, resulterend in een 22ste plek met een percentage van 61,9%. Mariska Krowinkel kwam met de 6 jarige merrie Mara van het Dolland (v. Steinbach) als derde Nederlandse combinatie aan de start in de middenklasse. Tijdens hun eerste gezamenlijke internationale optreden toonden zij een keurige proef hetgeen een score opleverde van 63,8% en een 18de plek. Aan het einde van de middag startte Mariska Krowinkel in de zware klasse met haar tweede troef, de 11 jarige ruin Aragon van het Dolland (v. Abel). In deze rubriek met 14 deelnemers reden zij vol bravoure naar een 7de plek met een score van 63,8%.

Roos Kuipers en Lemma van Steenbergen Roos Kuipers met Lemma van Steenbergen

Zaterdag werd de kür op muziek verreden. Roos Kuipers en Lemma van Steenbergen beten het spits af. Zij reden een sterke stap en draf reprise. In het galop gedeelte slopen er helaas een paar kleine foutjes in, waardoor de score net onder de 60% bleef steken. Mariska Krowinkel reed met Mara van het Dolland een zeer goed afgewerkte kür. Zij scoorden hoog op de verplichte onderdelen, hetgeen een mooie score van 67,8% opleverde. SHTB Sternwieser Starlight was in de kür enigszins terughoudend waardoor het geheel minder spectaculair oogde dan de dag ervoor. Door hoge scores voor de artistieke uitvoering wist hij tezamen met zijn amazone Japke Nugter gemiddeld toch nog 66,6% te scoren van de drie Italiaanse en Oostenrijkse juryleden.

Mariska Krowinkel en Aragon van het Dolland Mariska Krowinkel met Aragon van het Dolland

Mariska Krowinkel reed met Aragon van het Dolland in de zware klasse een zeer fraaie kür. Zij lieten perfect uitgevoerde vliegende galopwissels zien welke door de juryleden dan ook zeer hoog beoordeeld werden. Met een prachtige score van bijna 67 % wisten zij een 3de plek op het erepodium te bemachtigen.

Bovenstaande resultaten leverden het volgende eindklassement op. In de midden klasse:

  • 15de plek voor Japke Nugter met SHTB Sternwieser Starlight met een gemiddelde score van 66,4%
  • 17de plek voor Mariska Krowinkel met Mara van het Dolland met 65,7%
  • 27ste plek voor Roos Kuipers met Lemma van Steenbergen met 60,3%.

In de zware klasse eindigden Mariska Krowinkel en Aragon van het Dolland in het eindklassement op een 5de plek met een gemiddeld percentage van 65,4%.

De amazones van het NHPS EK Team hebben boven verwachting gepresteerd en kunnen terugkijken op een zeer succesvol, goed georganiseerd evenement. In 2018 zal de volgende editie van het Europees Kampioenschap voor haflingers plaatsvinden. Er zal naar gestreefd worden om vanuit het NHPS over drie jaar een team af te vaardigen met deelnemers aan alle op het EK georganiseerde disciplines. Ook voor deze drie amazones en hun haflingers, die de afgelopen tijd enorm veel progressie hebben geboekt, zal er mooie toekomst in het verschiet liggen!