EUCH – Topevenement van de internationale Haflingersport

Duizenden bezoekers, zo’n 370 starts en meer dan 330 Haflingers uit 13 verschillende landen worden in Stadl Paura, in Oberösterreich verwacht bij het Haflinger Europachampionat 2018.
Er is wereldwijd nauwelijks een paardenevenement te vinden, waarbij één enkel ras in zoveel disciplines de hoofdrol speelt: dressuur, springen, veelzijdigheid, mennen, western, vrijspringen, Mountain-Trail en ja, omdat het de Europese kampioenschappen betreft, is er als bekroning tot slot de landencup. Er vallen 20 kampioenstitels in de verschillende klassen en disciplines te behalen.

De beste sporthaflingers van de wereld ontmoeten elkaar

De EK vindt om de 3 jaar plaats, zodat deelnemers tijd genoeg hebben om hiervoor te trainen. De paarden worden in leeftijdsgroepen ingedeeld. Organisatorisch en logistiek is het voor de HWZSV natuurlijk een grote uitdaging, maar met de keuze voor Stadl Paura is een uitstekende locatie gevonden, waar men over jarenlange ervaring in de internationale wedstrijdsport en over een geweldige accommodatie beschikt.

De toename van het aantal deelnemers toont aan, dat aan de kampioenschappen meer belang wordt toegekend door de sporters en ook steeds meer door de fokkers. Er staan maar liefst 2 dierenartsen, 4 parcoursbouwers, 2 tijdwaarnemers, 15 juryleden en 3 stewards klaar om alles in goede banen te leiden. Bij de juryteams is vaak een FEI-jurylid als voorzitter aanwezig.

Eén ras voor alle disciplines van de ruitersport

Deze EK is ook interessant voor de Haflingerwereld, omdat er in de afzonderlijke deelnemende landen verschillende zwaartepunten liggen in fokkerij en sport, maar er ook verschil is in het aantal deelnemers en aantal kanshebbers op medailles. Zo komt Zwitserland met een heel klein team, terwijl Duitsland en vooral Oostenrijk heel wat  paarden en sporters hebben ingeschreven. Het niveau in de mensport ligt in alle landen extreem hoog, omdat hier verschillende menners en aanspanningen meedoen die ook met hun Haflingers in open internationale toernooien vooraan meestrijden.

Motivatie, enthousiasme en succes

De Italianen komen dit jaar natuurlijk met een kleiner team dan in 2015, toen zij een thuiswedstrijd speelden. Maar ook hier, net als in de andere landen die lid zijn van de HWZSV, zoals Frankrijk, Denemarken, Tsjechië, Slowakije, Luxemburg en Nederland hebben we te maken met zeer gemotiveerde teams met veel betrokkenheid, die zeker ook met successen zullen worden beloond.

De HWZSV komt op voor de Haflingers – in fokkerij én sport

HWZSV voorzitter Lukas Scheiber is met recht trots op het evenement. De wereldvereniging heeft een succesvol evenement kunnen overnemen en ze is er trots op, dat dit nu nog meer deelnemers kent en het niveau stijgende is.

Het plannen van de EK eenmaal in de 3 jaar werkt goed, het gaat er nu om steeds weer een locatie te kunnen vinden, die centraal gelegen is, zodat de trend kan worden voortgezet. Daarbij hoort het tot de kerntaken van de HWZSV, de meerwaarde van het kampioenschap speciaal ook voor de fokkers in het oog te houden, want de sportieve prestatie van de Haflingerpaarden moet een belangrijk criterium voor de fokkers vormen, zodat de verwerking van de resultaten en het beschikbaar stellen van de gegevens voor de fokkers van groot belang zijn, aldus Scheiber.
Want tenslotte vormen allen, deelnemers, medewerkers en toeschouwers, dwars door de verschillende disciplines, landen en talen heen, één unieke grote haflingergemeenschap, waarvan de passie nauwelijks zijn weerga kent.

Tot zover de informatie van de organisatie.

Als NHPS zijn we zeker trots met een prachtig team aan de start te verschijnen. Hier noemen we nog een keer de namen van de deelnemers, mèt hun haflingers

Afvaardiging NHPS naar EK in Stdl Paura:

Floor Bouwman met Adel
Anne Korbee met Miss Sally
Hariëtte van den Berg met Stakkato
Karin ’t Hardt – Leendertse met Pearl
Nicky Kruyt met Willow
Mariska Krowinkel met Mara
Annemarie Peters met Anjo
Astrid Alida van Hensbergen met Calysa
Mariska Krowinkel met Agrishippings Aragon en
Ton Verschoor met Apollo en Ardo

Het begeleidende team bestaat uit Mirranda Brouwers, Japke Nugter, Mignonne Westerhof, Demi van der Meer en mascotte Milo (Jack Russell).

Alvast heel veel succes gewenst in Stadl Paura!!