Oostenrijk 2015

Hoe het allemaal begon… Meer dan een jaar terug lazen Diana en ik over de selectie voor de Weltausstellung in Ebbs, dit leek ons natuurlijk hartstikke gaaf om daar bij te zijn, liefst met de paarden! Hier en daar alvast wat om ons heen gehoord, en doorgekregen dat we vlot een slaapplaats moesten regelen, want met twee grote evenementen in dezelfde week zou alles snel vol zitten. Dus nog voordat onze vakantie van afgelopen jaar geboekt was, was ons appartement voor Oostenrijk al geboekt en kon de voorpret vast beginnen!

Dan de selectie: Diana haar Lilly natuurlijk vlot geselecteerd, helaas Velina net niet door.. Tja en dan.. Ze kon nog een keer voor selectie afgelopen voorjaar, maar gezien ze inmiddels volop in wedstrijdtraining stond, besloten om haar niet weer voor selectie te doen. Beter 1 ding goed, dan 2 dingen half!

Ondertussen was Lilly al volop in voorbereiding, de nodige dingen moesten geregeld, zoals op tijd alle benodigde entingen, en natuurlijk zo trainen dat ze voor de Weltausstellung in topconditie stond.

Dan alweer de dag van vertrek! Diana en Sytze zijn de maandags vast met trailer richting Arcen gegaan voor de VWA-keuring (benodigd voor paarden die naar het buitenland gaan). Wieger en ik zijn de dinsdags vroeg in de ochtend gelijk richting Oostenrijk gereden. Na een rit van een 9uur ongeveer waren we in Ebbs. Diana en Sytze kwamen iets later op de middag ook aan in het appartement, nadat Lilly en de overige paarden naar hun plekje voor de komende dagen waren gebracht: De tent bij de Fohlenhof. Lilly hoefde de donderdags nog niet de ring in, dus we hadden mooi een paar dagen om vast rond te kijken op de Fohlenhof, maar ook in Ebbs zelf. Een week lang paarden is genieten, maar met al het moois wat Tirol te bieden heeft wordt het dubbel genieten! ‘s Ochtends konden we al die prachtige hengsten in de ring bekijken, s middags hebben we het water opgezocht. We troffen prachtig weer met de hele week rond de 30 graden, ideaal weer om op de Walchsee in een fluisterbootje in de middag zo nu en dan wat verkoeling te zoeken! Ook erg fijn dat onze houten kont van het de hele ochtend op de houten tribunes zitten weer wat bij kon komen…

Donderdagavond stond ons een prachtig showprogramma te wachten, waarin de Haflinger zich in werkelijk alle takken van sport met verve liet zien!

Diana en Afke

Vrijdagochtend was het de beurt aan Lilly om haar kunnen te tonen. Eerst mocht Diana haar in de voorring laten zien, daar werd ze uitgebreid beoordeeld door de jury’s. Om de spanning er nog even in te houden, moest ze nog even wachten voor ze de hoofdring in mochten voor het plaatsen en primeren. Lilly werd 6e geplaatst met een mooie 1A beoordeling. Diana tevreden? Aan de brede grijns te zien toen ze de ring uitliep: DIK tevreden! Een supermooie prestatie tussen al die toppaarden!

Zaterdags mochten alle Nederlandse paarden weer de ring in voor het landenkampioenschap. Hier mocht ik ook aan het keuringsgevoel proeven met de merrie Joy van de Edelweiss. Ontzettend leuk om deze topmerrie aan de weer volbezette tribunes te mogen laten zien!

s Avonds was er een gezellige barbecue georganiseerd door enkele NHPS-huisgenoten bij ons appartement. (Ideale plek!) Erg gezellig, zo met iedereen aan tafel. Helaas gooide het weer bijna letterlijk roet in het eten, want door het zware onweer waren de paarden erg onrustig in de tent, en zijn veel mensen naar de tenten gegaan om de paarden gerust te stellen. Erg jammer dat diegenen het mooie optreden van Annemarie hebben gemist, misschien Annemarie nog maar eens zien te boeken voor op het event?

Dan is het zondag, en mogen we alweer voor de laatste keer de ring in met alle NHPS-paarden. Een kippenvelmomentje wanneer we allemaal opgesteld staan, en we een geweldig applaus krijgen van het publiek. Een prachtige presentatie door de NHPS, die overduidelijk gewaardeerd werd door de mensen op de tribune! Na alle landenpresentaties werd de Weltausstellung alweer officieel afgesloten, en gingen de eerste paarden middags alweer op naar huis. Diana en Sytze zijn de maandagochtend weer richting huis vertrokken met Lilly, die hadden nog een hele rit voor de boeg. Wieger en ik zijn nog een dagje langer gebleven, en hebben nog wat prachtige plekken rondom Ebbs opgezocht. We zijn oa. nog naar de berg van Frau Rauch geweest, een prachtig stukje natuur, met een idyllisch huisje waar het oudere echtpaar woont, die op de paarden van Frau Rauch passen. Om de paarden zelf te bekijken moesten we nog een stukje de berg op klimmen. (best pittig, met recht een steile klim voor onze plattelandspootjes!)De hengstenalm die we eerder die week al hadden bekeken was al mooi, maar het is ook zeker de moeite waard om die groep prachtige merries met hun druk spelende veulens te bekijken op de alpenweides! Een mooi beeld om onze vakantie mee af te sluiten..

Afke